Gammelsmurfen i Nyehusen

Direktlänk till inlägg 6 maj 2009

Att vara gammal

Av Krister - 6 maj 2009 21:19

 Efter att ha sett Uppdrag Granskning-- och tidigare även praktiserat på ett äldreboende kan man konstatera att det är ett h... ett stort problem att bli gammal.

 Inte bara det att man orkar mindre, blir skröplig, och i värsta fall dement, man räknas som en 2a klassens medborgare. Utevistelse är bara inte att tänka på. Att någon sätter sig ner och pratar, finns inte i verkligheten. I bästa fall föses man ihop med en grupp andra äldre och får sjunga lite allsång, eller lyssna på tidningsläsning.

 Men det viktigaste, att få komma ut, hinns inte med. "Att få känna pulsen" som en man uttryckte det i TVprogrammet. Att få känna vinden mot sin kind, att få höra fågelsången, att få känna alla dofter...


 Ändå kan man ju ganska enkelt lösa detta problem. Åtminstone delvis  Tämligen billigt dessutom.  Jag är ganska säker på att det finns ett antal människor därute, som får Akassa, eller är inne i nästa steg (som jag), som skulle kunna tänka sig att göra just detta. Prata med, och gå ut med, gamla och handkappade.  Man skulle ju kunna lösa det genom tvång, men DET tror jag inte på. Känner man inte för uppgiften blir den dåligt genomförd!!

 För nog måste det väl kännas bättre att GÖRA något, än att bara kassera in sin Akassa. Då göra något vettigt. Hjälpa en medmänniska. En medvandrare som inte har samma möjligheter som en själv.



 
 
modernatur

modernatur

7 maj 2009 11:13

Låter som en mycket bra idé. Bara det inte blir under tvång. Då menar jag tvång från a kassan och arbetsförmedlingen att man måste för då gör dom det motvilligt. Kan kännas jobbigt för den gamla/gamle att släpas ut av en butter, tvär och grinig person.
Eller att det blir lag på att gamla skall ut och som vi redan vet är vi i Sverige såna att är det lag på nåt skall ALLA ut vare sig dom vill eller inte. Valfrihet finns inte när man är gammal.
Jag tror att dom som sitter i fängelse i bland får bättre vård än våra gamla. kanske beror det på att dom kan och vågar protestera.
Kanske dags att dom anhöriga engagerar sig mer. Slår näven i bordet och kräver mer personal och mindre chefer.

http://modernatur.bloggagratis.se

 
Tant Grön

Tant Grön

8 maj 2009 14:00

Ja, vi har ju haft lite diskussioner kring det här förut, du och jag. Att tvinga folk till sånt här jobb blir fel och blir förmodligen inte rätt för gamlingarna heller. Däremot tycker jag att vårt samhällssystem ska förändras: interner på våra fängelser ska INTE ha det bättre än våra gamlingar! Oavsett anledning till varför folk sitter i fängelse... Ibland kan man nästan få den uppfattningen att ju värre brott, dessto mer hjälp får en intern med utbildning, identitetsbyte, psykologhjälp osv. En gammal människa kan bli fullständigt vanskött! Nog är det sjukt minsann. Frågan är väl: ska internerna får det sämre eller gamlingarna bättre? Vilken nivå ska man sikta på?? Eller ska man bli kriminell vid lagom ålder för att bli satt i fängelse istället för på nåt hem?? :o) Jaaaa, jag skojar... men samtidigt är det så sanslöst det här att man kan gråta!!

Men att lösa problemet för våra gamlingar med att långtidsarbetslösa ska tvingas in i vården, med ersättning långt ifrån regelrätt lön - nä, den tanken gillar jag inte alls!! Den lösningen åtgärdar möjligen symptomen ett tag, men den har ingen påverkan på "kräftsvulsten" som växer i samhället. Omdisponering av våra gemensamma pengaresurser måste till!

Vink! från en grön tant

http://agronomefilosofa.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Krister - 5 januari 2018 17:12

                       Men även utanför centrala delarna...             ...

Av Krister - 11 februari 2017 13:45

   Har man tillbringat tiden mellan 17.45 och 23.50 på akuten/röntgen -- 6 timmar 'är det ju inte så farligt att vänta ytterligare bara 2 timmar. Får man kanske acceptera att Skånetrafiken har trafiksvårigheter även med taxi/färdtjänst en dag/natt ...

Av Krister - 11 februari 2017 10:30

   Onsdag  Efter arbetet. Nästan hemma från hundrundan. Kanske 500 meter kvar. Hälsade på man som i traktor plogade vägen Halt. PANG AJ AJ AJ Kom upp -- TROR jag. Vill jag minnas i alla fall. Nästa minne: på magen vid liten buske i ...

Av Krister - 4 februari 2017 19:11

        Potatis skalas, kokas och pressas                                Bacon, fläsk, och för bättre(?!!) smak Isterband tärnas I detta fall valdes fläskkarré istället för fläsk            Samt stekes tillsa...

Av Krister - 26 december 2016 09:33


   Tiden går. Den kattunge som hämtades 12 veckor gammal i augusti, växer så det knakar och fyller idag 7 månader.     I stort sett accepterad av alla. Även om Nilsson -- egentligen Pollux -- snart 10 år, ibland har åsikter om honom     ...

Min kamera

    

Presentation

Väder

Väder Åhus

Klocka

Fråga mig

4 besvarade frågor

Gammelsmurfens gästbok

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5 6 7
8
9 10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25 26 27 28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Bild


Ovido - Quiz & Flashcards