Gammelsmurfen i Nyehusen

Direktlänk till inlägg 25 maj 2009

Rösta eller inte rösta

Av Krister - 25 maj 2009 08:17

 Dagens ledare pekar på ett stort dilemma! Ledarmöterna förväntas vara röstboskap åt det egna partiet. Att ALLTID rösta som partiet säger. Att ALDRIG tillåtas ha en egen åsikt.

 Å ena sidan vill partierna(?) att det skall vara personval där man skall rösta på KANDIDAT och inte parti. Å andra sidan vill partierna att de valda skall följa partilinjen alltid.

 Visst är det ett dilemma när man står inför valsituationen: Röstar man på partiets åsikter eller på en person man vet har egna och bättre -- enligt mig -- ideer?

 Om det nu är så att partipiskan hela tiden skall vina, varför då ha personval? Å andra sidan, om man inte kan lita på att ledarmöterna röstar enligt partiet, varför då HA partier.


 Nej MIN åsikt är ganska självklar: Har partierna tillåtit kandidater att komma in på egna meriter bör dessa få ha en större frihet än de tycks ha idag. Har jag valt att kryssa en person är det troligen för att jag känner dennes kapacitet och intigritet. Jag VET var hon står i en för mig viktig fråga!!


 
ANNONS
 
Gubbfan

Gubbfan

25 maj 2009 12:21

Ja vet du, det måste vara svårt att vara ledamot i fullmäktige, riksdag eller parlament och verkligen förstå att det är ett förtroendeuppdrag från väljarna.
Det visade väl både FRA-debatten och IPRED-historien.
Vi kryssar ju för de kandidater som vi tror kan stå på egna ben, men så kommer frågan från makten till dem, om de vill få ihop slantar till vällingen även under nästa period. Då brukar civilkuraget svikta.
Se t ex på lille Fredrik från Centerpartiet. Han ville ju så gärna rösta med sitt samvete, men så kom det här med att han inte skulle få lägga ned 6000:- per månad på kläder och då blev det som det blev.
Man kan skrämma vettet ur vilken som helst, som fått smaka överflödets sötma, med att vifta med fattigspöket.

http://Gubbfan.bloggagratis.se

 
Flanören...

Flanören...

25 maj 2009 21:34

Du beskriver ett dilemma.

Har själv stått på listor sen personvalet infördes och blivit småstolt över kryss i distrikt där jag har haft förväntningar.

Personval, Partireklam i TV , individualisering av politiken, vad är det för utveckling?

Jag tror det är med personvalen, som med konkurrensen, syftet är gott, men resultatet
något helt annat.
Förr eller senare leder konkurrens till monopol, den starkaste tar över, inte minst efter en kris som den vi nu genomlever.

Personröster på kandidater man har förtroende för, ja, men om det kommer in en majoritet av åsiktsstinna ledamöter, partimässigt oorganiserade, vad blir det för beslut?
Vad ska de komma överens om?
Ska de börja kompromissa som partierna gör idag?

I EU-parlamentet har man större frihet, men det är marginellt, eftersom de enskilda tvärsgångarna ändå besegras av blocken eller partigrupperna.

Hur är det det heter?
Hur man än vänder sig, så har man.........

http://www.nabbsjuan.bloggagratis.se

 
Gubbfan

Gubbfan

26 maj 2009 09:19

Ja egentligen borde vi nog återgå till det gamla systemet där vi kunde stryka ett namn som vi ansåg skötte sig illa.
Vi var många som motsatte oss det nuvarande systemet med dess likheter med valsystemen i USA och Storbrittanien.
Jag tror att bli struken vore en stor skam för en politiker. Borde vara åtminstone.
Fast om man ser på de förslag som nu presenteras ang skatter mm så har man kanske fått frisedel från det där med att skämmas?

http://Gubbfan.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Krister - 5 januari 2018 17:12

                       Men även utanför centrala delarna...             ...

Av Krister - 11 februari 2017 13:45

   Har man tillbringat tiden mellan 17.45 och 23.50 på akuten/röntgen -- 6 timmar 'är det ju inte så farligt att vänta ytterligare bara 2 timmar. Får man kanske acceptera att Skånetrafiken har trafiksvårigheter även med taxi/färdtjänst en dag/natt ...

Av Krister - 11 februari 2017 10:30

   Onsdag  Efter arbetet. Nästan hemma från hundrundan. Kanske 500 meter kvar. Hälsade på man som i traktor plogade vägen Halt. PANG AJ AJ AJ Kom upp -- TROR jag. Vill jag minnas i alla fall. Nästa minne: på magen vid liten buske i ...

Av Krister - 4 februari 2017 19:11

        Potatis skalas, kokas och pressas                                Bacon, fläsk, och för bättre(?!!) smak Isterband tärnas I detta fall valdes fläskkarré istället för fläsk            Samt stekes tillsa...

Av Krister - 26 december 2016 09:33


   Tiden går. Den kattunge som hämtades 12 veckor gammal i augusti, växer så det knakar och fyller idag 7 månader.     I stort sett accepterad av alla. Även om Nilsson -- egentligen Pollux -- snart 10 år, ibland har åsikter om honom     ...

Min kamera

    

Presentation

Väder

Väder Åhus

Klocka

Fråga mig

4 besvarade frågor

Gammelsmurfens gästbok

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5 6 7
8
9 10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25 26 27 28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gammelsmurfen i Nyehusen med Blogkeen
Följ Gammelsmurfen i Nyehusen med Bloglovin'

Bild


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se