Gammelsmurfen i Nyehusen

Alla inlägg under juni 2009

ANNONS
Av Krister - 13 juni 2009 21:44

 Det var tider det....

ANNONS
Av Krister - 13 juni 2009 20:08

 Låter väl pampigt och fint. Det hade vi terminens sista dag. I går. Vi skulle alla läsa en bok om "Uppväxtvillkor" som var terminens sista tema. Denna bok presenterades av oss läsare.

 Det var frapperande att notera att alla -- de flesta -- hade valt uppväxt av den tråkiga sorten.

 Som tex Ondskan som visar hur det kan (förhoppningsvis KUNDE) vara på en internatskola för lite äldre gossar.

 "Pojken som kallades det" som under flera år levde i en familj där mamman styrde med järnhand och han hade ett väldigt jobbigt liv som pojke.


 Då var det extra intressant att idag på radio kunna lyssna på en svensk man född på 50-talet som varit med om nästan exakt det samma. En mamma som styrde sin familj -- mest yngsta sonen och mannen verkade det som -- med hårda nypor.

 Hur han de första åren varit instängd, misshandlad och ständigt påmind om sitt ringa värde. Sonen icke önskad och därmed förpassad till botten.

 För 10 år sedan träffade han sin mamma, på broderns 40årsdag,  sa mamman till honom: DU FINNS INTE.


 Man undrar hur många sådana barn det finns i Sverige... Mannen ovan upptäcktes för att lärare och grannar till slut reagerade. Grannarna visste från början inte ens att han fanns eftersom han hölls ständigt instängd. Lärarna för att han ständigt kom med blåmärken.

 Vi hör talas om hemskheter i andra länder, men ovan berättelse visar att det händer även i lilla Sverige. Föräldrar som av olika anledningar -- troligen oftast med någon psykologisk förklaring i botten --  inte klarar av att ta hand om sina barn.


 Men det visar med tydlighet att man som granne M Å S T E engagera sig och lägga sig i. Man kan inte tänka "angår inte mig".  

 Skulle DU klara av att om 5 år märka att D I N tystnad resulterade i 5 års svåra plågor för ett barn som inte kan skydda sig.... 

Av Krister - 12 juni 2009 16:01

 Var det bättre förr eller har vi det bra nu? Med vi menar jag alla som tar studenten.

 "Förr" i tiden tog inte alla studenten. En del misslyckades och fick på självaste studentdagen, då betygen delades ut, (om jag har förstått det rätt, jag prövade aldrig lyckan) smita ut bakvägen. De fick inte dela sina kamraters glädje att sjunga studentsången och ta emot folkets hyllningar.

 Förhoppningsvis var de dock förvarnade så att deras föräldrar slapp dela deras nesa, och stå vid ingången och skämmas med sina blomsterkvastar...


 Men var det bättre? Tja, ibland kan jag nog tycka att det ställs för låga krav för att "ta studenten". Eller de blir kanske utslänga från skolan tidigare pga visat ointresse. Vad jag menar är att har man inte klarat kursen bör man väl knappast kunna kalla sig student. Själva läsandet har jag inga åsikter om, men DET är väl knappast enklare.


 Bortsett från det så har årets studenter otur med vädret. Får väl ta på mig en del av skulden för det, eftersom jag tidigare har önskat just mer regn. Men NU räcker det faktiskt. De senaste dygnen har det kommit en mer än bra mängd

Av Krister - 11 juni 2009 20:41

 Ett år har försvunnit och ny sommar har kommit. På måndag börjar jag sommararbeta på samma ställe som förra året. Inom vården.

 En del har hänt på "kundsidan". Vissa har försvunnit -- olika orsaker -- medan andra har kommit till. Samtidigt noteras att är man gammal och blir ett år äldre så sätter det sina spår...

 Men det skall bli intressant att få återse mina "kunder"!! 

Av Krister - 11 juni 2009 20:39

 Plus granskade idag bl.a stegräknare. Skrämmande resultat. Man gick 500 steg och kontrollerade hur mycket stegräknarna visade. Den sämsta hade fel på över 200 steg...

 Samtidigt kunde konstateras att det var samma provgångare som hade samma fel på flera räknare...

 Då är frågan: fel på mätaren, gångaren eller...

Av Krister - 11 juni 2009 19:12

 Idag fick vi besök. Han/hon --vi vet faktiskt inte -- satt utanför grinden och skrek så ynkligt. Det kunde sambon inte stå emot så först fick henom lite kokt fisk och sedan torrfoder. Allt åkte ner.


 Det var inte NIllson så glad åt att notera...Av Krister - 10 juni 2009 09:56

 I går pratade vi kultur i skolan. Då inte bara det som kallas finkultur:teater, musik,böcker... utan även andra aspekter. Vi gick lite djupare in på det hela:

  

   Kultur är det som kategoriserar en folkgrupp eller ett

   visst samhälle, ett sätt att leva och att prägla sin livs-

   miljö. Kultur definieras då som gemensam livsform


 Vi kom då givetvis(?) att diskutera språket. Idag är det ju inom vissa grupper OK att säga "hora" om någon. Det anses tydligen ok även när man är lite mer vänskaplig. Används inte alltid som ett skälsord. Tydligen. Tycker det är tråkigt och visar på brist på  respekt. Eller så har ordet tappat sin betydelse...


 Å andra sidan är jag tråkigare än så. Tycker tom att vanliga svordomar används allt för flitigt. Det är så enkelt att kasta ur sig ett "jag mår så dj...a illa".  Detta beror inte på kristna värderingar utan bara att det är så slappt att kasta ur sig en svordom. Istället för att tänka efter om det kanske finns ett bättre förstärkningsord.  Det som är riktigt intressant är att människor som kallar sig kristna även använder svordomar för att förstärka sitt budskap

 DESSUTOM tappar ordet sin kraft om det alltid används.

Min kamera

    

Presentation

Väder

Väder Åhus

Klocka

Fråga mig

4 besvarade frågor

Gammelsmurfens gästbok

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16
17
18 19 20 21
22 23 24
25
26 27 28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gammelsmurfen i Nyehusen med Blogkeen
Följ Gammelsmurfen i Nyehusen med Bloglovin'

Bild


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se