Gammelsmurfen i Nyehusen

Direktlänk till inlägg 6 augusti 2009

Mer om coacher

Av Krister - 6 augusti 2009 08:58

 Man kan ju tycka att det är konstigt att vi i Sverige använder oss av ordet "coach" i olika sammanhang. Ordet "tränare" finns ju. Men på något sätt så tycker jag nog att "jobbcoach" sitter bättre i munnen än "jobbtränare".


 Men så länge det på stopp-skyltarna står "Stop" är det väl bara att acceptera att vi är engelsk-ifierade.


 Tror nog trots allt att en BRA jobbsökartränare har bättre förutsättningar att lyckas med sitt arbete än en arbetsförmedlare. Speciellt som den förra har max 20 att ta hand om, medan den AFanställda kan ha 10 x så många.

 Eftersom arbetssökartränaren dessutom får betalt efter framgången med den enskilda har denna ju en press på sig att inte bara slöa av sina pass.

 Har tränaren dessutom en vitt kontaktnät så är denna ju väl lämpad.


 För ett år sedan var jag på arbetsmarknadsutbildning som skulle resultera i en praktikplats. På denna utbildning fanns en man som hade MÅNGA kontakter. Då menar jag M Å N G A. Var 14e dag kom en ny kull arbetssökande och praktikplatstörstande. Inom en vecka hade han lyckats hitta en praktikplats till oss alla.

 Vad man än tycker om AF anställda så har dessa inte lyckats med detta.

Om det beror på antalet klienter, ointresse eller lathet har jag däremot åsikt om....


 Har även träffat en arbetssökartränare under två veckor. Dels enskilt och dels i grupp. Han gav många intressanta upplysninger som tex CVskrivning, personligt brev-skrivande mm.


 Men när man anställer dessa arbetssökartränare bör man nog vara vaksam och noga kontrollera hur de klarar sig. För att bli av med dem som är direkt olämpliga.


 Dock har man via reportage kunnat se hur lyckat det vara med dessa tränare. Finns exempel på arbetslösa som fått praktikplats väldigt snart efter det att tränaren kommit in i bilden.


 Man får dock inte glömma en sak: JAG som arbessökande kan faktiskt också kontakta arbetsplatser för att få praktikplats. Tror nog att detta uppskattas hos en arbetsgivare som letar folk att JAG tar detta initiativ och inte bara väntar på att någon annan ska göra jobbet.

 Tidigare i våras hade AF en satsning med coacher. Till dessa kom arbetssökande och fick där ordet på att SJÄLVA söka jobb på av dem utvalda platser. Det egna initiativet är väldigt viktigt eftersom det bara är 10% av lediga platser som kommer till AFs kännedom.


 Det jag tycker är tråkigt är att detta förslag förkastas av kritiker innan det ens har fått prövas. Att det automatiskt är dåligt för att det sker under privat regi.

 Vet inte om tex SJ är ett exempel på hur bra allt blir om det sker under statens ledning....
 
ANNONS
 
Gubbfan

Gubbfan

6 augusti 2009 11:46

Men jag förstår fortfarande inte det hela.
Det är väl inte praktikplatser de arbetsökande vill ha. Det är arbete med betalning. De är inte roade av att utnyttjas av arbetsgivare som vill ha billig arbetskraft.
OK, jag förstår att eftersom alternativet är svält så tar man praktik. Men var finns alla hederligt betalda arbeten? De arbeten som nu utförs av folk med praktiklön, lönebidrag, ungdomslön eller liknande.
Vi ser en jättelik skattesubventionerad arbetsmarknad som inte kan stå på egna ben längre.
Vad det tycks handla om, är ett av många sätt att sänka den allmänna lönenivån för en del av befolkningen. Man skapar ett A-lag och ett B-lag på arbetsmarknaden. Resultatet kommer bara att bli sociala spänningar, vilket bara kommer att gynna ytterlighetspartier på vänster och högerkanten.
Vi ser hur Ohly drar allt mer åt vänster i sina åsikter för att fånga alltmer desperata röster.
Vi ser hur SD, Folkpartiet och Krisdemokraterna profilerar sig på den andra kanten för att fånga in de desperata själarna där.
Vi är på väg mot kaos på arbetsmarknad och inom samhället i stort.
Inte gynnar detta befolkningen.
De som gynnas är mer eller mindre suspekta individer med underlig människosyn.
Majorer, predikanter, yrkespolitiker och sådant patrask.

http://Gubbfan.bloggagratis.se

 
Flanören...

Flanören...

6 augusti 2009 18:07

Kan inte hjälpa att jag tycker det är ett spektakel.
De s.k jobbcoatcherna är ju ett substitut för en aktiv arbetsmarknadspolitik.
Det är ju som att försöka trycka för många genom en tratt, det kommer in många i öppningen, men utgången är smal.

Tycker faktiskt, att AF skulle hantera detta.
Det hade lett till en nödvändig nyrekrytering, med förnyelse av människor och arbetsmetoder som följd.
Som det är nu åldras man i olika takt, med känt resultat.

Att coacherna är privata, kan man ju bara ha roligt åt, så någon lista med ganska illustra bakgrunder, men där pengarna finns dras man som flugor till en sockerbit.

Tycker inte SJ är något exempel på något som inte är bra.
Sett till ekonomi, uppdrag och uppsplittring av verksamheten i någon sorts leka affär röra, så gör dom det bra.

Det gäller att ha helhetssyn på allting, idag snuttifierar man saker och ting, så ingen har överblick, bara tillfälliga hugskott.

http://www.nabbsjuan.bloggagratis.se

 
Jimmy/CoachCorner

Jimmy/CoachCorner

14 augusti 2009 21:18

Hej!
Vilket bra inlägg och jag gillar din alternativa beskrivning av jobbcoach (jobbsökartränare)!

Jag fick en tanke när jag läste dina rader om att de arbetssökande själva borde ta initiativet och skaffa praktikplatser. Jag har jobbat en hel del med rekrytering och vid ett antal (dock extremt få) tillfällen har personens föräldrar ringt / besökt oss för att "hjälpa" sitt barn att få en tjänst. Jag har alltid uppfattat det som en fullständigt absurd situation, och jag skulle nog uppfatta det aningen märkligt om en coach kom och frågade om jag har en praktiktjänst åt Pelle... Jag kanske har en möjlig praktiktjänst, men då vill jag nog först ge den till någon som har förmågan att själv fråga om tjänsten. Detsamma gäller om jag var arbetssökande - jag skulle ju sjäv vilja fråga om tjänsten är ledig, inte skicka någon annnan att göra det.

Trevlig helg!

Med andra ord kan man nog som jobbcoach göra en björntjänst om man "tar över" ansvaret från individen.

http://coachcornerse.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Krister - 5 januari 2018 17:12

                       Men även utanför centrala delarna...             ...

Av Krister - 11 februari 2017 13:45

   Har man tillbringat tiden mellan 17.45 och 23.50 på akuten/röntgen -- 6 timmar 'är det ju inte så farligt att vänta ytterligare bara 2 timmar. Får man kanske acceptera att Skånetrafiken har trafiksvårigheter även med taxi/färdtjänst en dag/natt ...

Av Krister - 11 februari 2017 10:30

   Onsdag  Efter arbetet. Nästan hemma från hundrundan. Kanske 500 meter kvar. Hälsade på man som i traktor plogade vägen Halt. PANG AJ AJ AJ Kom upp -- TROR jag. Vill jag minnas i alla fall. Nästa minne: på magen vid liten buske i ...

Av Krister - 4 februari 2017 19:11

        Potatis skalas, kokas och pressas                                Bacon, fläsk, och för bättre(?!!) smak Isterband tärnas I detta fall valdes fläskkarré istället för fläsk            Samt stekes tillsa...

Av Krister - 26 december 2016 09:33


   Tiden går. Den kattunge som hämtades 12 veckor gammal i augusti, växer så det knakar och fyller idag 7 månader.     I stort sett accepterad av alla. Även om Nilsson -- egentligen Pollux -- snart 10 år, ibland har åsikter om honom     ...

Min kamera

    

Presentation

Väder

Väder Åhus

Klocka

Fråga mig

4 besvarade frågor

Gammelsmurfens gästbok

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11
12
13
14
15 16
17 18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gammelsmurfen i Nyehusen med Blogkeen
Följ Gammelsmurfen i Nyehusen med Bloglovin'

Bild


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se