Gammelsmurfen i Nyehusen

Direktlänk till inlägg 16 september 2009

Att jobba med människor

Av Krister - 16 september 2009 09:08

 Förhoppningsvis tycker man om att vara med människor när man väljer ett sådant arbete. Förhoppningsvis tar man inte en sådan tjänst för att det var det "som fanns". (Även om det i dagens läge med mindre valmöjligheter kanske inte är så på samma sätt längre)


 Därför är det tråkigt när man märker att vissa av de regler som finns för de anställda ses som personliga straff.


Som tex det att man inte skall röka under arbetstid. Detta är INTE infört för att hindra personalen från en liten rast mellan vårdtagarna. Utan faktiskt för att alla vårdtagare uppskattar inte en person som stinker rök. Alla vårdtagare vill inte ha in denna lukt i sin lägenhet. Framförallt vill inte alla ha närkontakt med kläder som luktar just rök.

 Samma sak gällande för stark parfymering. Det finns faktiskt människor som inte tål parfym


 Det är inte heller för att man missunnar personalen att se proper ut som gjort att man inom kommunen har åsikter om ringar, klockar, armband... Det är fatiskt praktiska orsaker. JAG skulle inte vilja få en ring inkörd i min kropp när en vårdare tar i mig. Dessutom kan man fastna med armband och annat vilket knappast heller är speciellt bra.


 Mobiltelefoner inne hos en vårdtagare. Jag har varit med om att en kollega inte kan hjälpa till omedelbart eftersom ett personligt sms ansågs viktigare. Detta tycker jag personligen är ganska nonchalant bemötande.  Kan förstå att man behöver nås vid vissa specifika tillfällen, men då bör man ha sin telefon på ljudlöst och sätta den man hjälper i första rummet.


 Gällande allt det ovan. Handen på hjärtat: Finns jag för den gamle eller den gamle för mig? Skall den hjälpbehövande se det som en ynnest att JAG behagar masa mig till dennes bostad, eller skall jag se det som en välsignelse att jag FÅR komma dit?




 Men dessa tankar är kanske beroende av att jag är över 50 och inte inser att tiderna ändras...

 
 
Maria

Maria

16 september 2009 10:27

Röklukt och parfymer luktar inte alltid gott, men sen finns det folk som inte ens använder deodorant, och hur fräscht är det med svettstank..
Värre än rök-och parfymdoft om jag får säga min mening

http://maria.hjulben.se

 
modernatur

modernatur

16 september 2009 10:55

Alla som vill utbilda sig inom vården skulle få gå och arbetspröva ett halvår innan så dom vet vad dom ger sig in på samt bli bedömda av arbetskamrater och chefer samt fram för allt av patienter.
Angående dofter så är rök, svett och parfymlukt lika hemskt. Inpyrd svett där personen inte använt tvål o vatten på en vecka är vidrigt. Färsk svett luktar inte, men gammal luktar nästan som ammoniak.

Jag har nog berättat om denna kvinnan en gång tidigare, men jag gör det igen för det tog mig så hårt. Hon sa till en gammal farbror som bara ville dö och vägrade dricka att - ja ja det är inte mitt liv det gäller-. Jag mådde så illa av både orden, men fram för allt av tonfallet.

Eller mannen som låg på en medicinavdelning och jag var nybörjare inom vården och fortfarande väldigt naiv.
Han kom från en psykiatrisk avdelning och var både psykiskt och fysiskt sjuk. Hade många mediciner så det var därför han låg här för att ta bort en del av medicinerna och kanske minska ner dom. Detta var en söndag och när han ringde gick jag in till honom. Han bad mig hämta en läkare så jag gick till sjuksköterskan som var en tuff äldre man som dessutom inte var sådan att man vågade protestera.
Han sa att det var en gammal gs patient. Gs var Gullberna sjukhus som förr var ett stort mentalsjukhus utanför Karlskrona. Därför skulle jag inte bry mig om vad patienten sa. Patienten ringde flera gånger och jag såg att han var dålig där han låg med sin syrgasmask och var blek och såg allt annat än frisk ut.
Sjuksköterskan började bli allt mer irriterad på mig, söndagarna och med överbeläggning var inte roliga, lite personal var det också.
Nästa dag på morgonen när vi gick in till patienten med frukost var han död. Det var mitt första dödsfall. På något sätt känner jag mig ansvarig för detta för jag borde ha ringt efter en läkare eller rådfrågat någon annan sköterska på en annan avdelning. Om den andra sköterskan överhuvudtaget kommit så hade det blivit ett väldigt liv och jag hade fått en ordentlig skrapa. Om jag ringt efter en läkare hade jag säkert inte bara fått skäll utan även sparken. Dessutom kanske det inte fanns något att göra.
Om dom nu tagit bort en massa mediciner så kanske det var orsaken till att han dog, men då kunde dom ju ha satt in dom eller en del av dom på kvällen så hade han kanske överlevt. Frågorna är många och jag har tänkt på denna patient många gånger.
Alkoholister och psyksjuka har sämre status har jag märkt. Dom som kom inte efter att försökt ta sitt liv blev inte alltid så vänligt bemötta och inte deras anhöriga heller.
Jo om det var barn som försökt ta sitt liv, då var det annorlunda.

http://modernatur.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Anette la Fleur

16 september 2009 21:55

Jag håller med dig ang. rök och mobiltelefon. Jag var idag på ergonomiutb. inom kooperativet. Satt lite i cafeterian då sitter det vid ett bord intill en assistent tillsammans med en äldre kvinna. Denna ass. pratar i sin mob.telefon om denna äldre kvinnan.

Det lät så hemskt, jag förstår inte hur man kan göra detta. Där jag jobbar nu, måste jag ha mobilen avstängd under arbetspasset. Det tycker jag är bra. Det finns en ass. telefon om det skulle vara något viktigt. Dessa mobiltelefoner förstör mycket. det borde vara förbjudet att använda dem på vissa ställen. Tex när man arbetar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Krister - 5 januari 2018 17:12

                       Men även utanför centrala delarna...             ...

Av Krister - 11 februari 2017 13:45

   Har man tillbringat tiden mellan 17.45 och 23.50 på akuten/röntgen -- 6 timmar 'är det ju inte så farligt att vänta ytterligare bara 2 timmar. Får man kanske acceptera att Skånetrafiken har trafiksvårigheter även med taxi/färdtjänst en dag/natt ...

Av Krister - 11 februari 2017 10:30

   Onsdag  Efter arbetet. Nästan hemma från hundrundan. Kanske 500 meter kvar. Hälsade på man som i traktor plogade vägen Halt. PANG AJ AJ AJ Kom upp -- TROR jag. Vill jag minnas i alla fall. Nästa minne: på magen vid liten buske i ...

Av Krister - 4 februari 2017 19:11

        Potatis skalas, kokas och pressas                                Bacon, fläsk, och för bättre(?!!) smak Isterband tärnas I detta fall valdes fläskkarré istället för fläsk            Samt stekes tillsa...

Av Krister - 26 december 2016 09:33


   Tiden går. Den kattunge som hämtades 12 veckor gammal i augusti, växer så det knakar och fyller idag 7 månader.     I stort sett accepterad av alla. Även om Nilsson -- egentligen Pollux -- snart 10 år, ibland har åsikter om honom     ...

Min kamera

    

Presentation

Väder

Väder Åhus

Klocka

Fråga mig

4 besvarade frågor

Gammelsmurfens gästbok

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29
30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Bild


Ovido - Quiz & Flashcards