Gammelsmurfen i Nyehusen

Direktlänk till inlägg 13 januari 2012

God/Ond

Av Krister - 13 januari 2012 18:39

 Innebär det automatiskt att man är en ond människa om man gör en ond handling?

Är det i så fall EN som är nyckelordet eller HANDLING? (Alltså blir man ond av att utföra det onda EN gång, eller är det handlingen som avgör om man är ond?)


 Måste man när man utför handlingen inse att det är en ond handling? Eller kan handlingen vara ond trots att man gör den i "god tro"


 Kan omständigheter göra så att det som normalt ses som en ond handling, försvaras av omständigheterna?


 Finns det en gräns? Opasserad är det OK, men passeras den blir man ond?


 Eller för att vara mer konkret och meddela att mina funderingar beror på Facebook-prat.


Nämligen:


 Är det en självklarhet att Hitler var en ond människa? Var han det i så fall under hela den tid han agerade, eller passerade han vid något tillfälle en "gräns"?


 Orsak och konsekvens alltså.


 Är det OK att se sitt land förföljt, straffat och därav lidande och sedan agera för att göra något åt det?

 Eller skall man som medborgare ALLTID acceptera det som sker, och se omvärldens agerande som en konsekvens av det egna landets agerande, och därmed inget (kunna) göra?


 Är det OK att ett land som ser fiender i ett annat land/religion fängslar dess medborgare? Därefter håller dessa fängslade utan rättegång?

 Eller är det ond handling?

 Om ett land/en religions följare  ser detta som felaktigt och agerar som DE anser bäst, utför då DE en ond handling?


 Är det en ond handling att förlöjliga en religion i tex "konstens namn". Utför man en ond handling genom att (re)agera mot detta.


 Utför man en ond handling om man tar sig in i ett annat land och där dödar en person som ses som en fiende till det förstnämnda landet...


 Om man anser att det man gör, MÅSTE göras, är det då OK även om det kan synas vara en ond handling?


 Är man ond om man gör "öga för öga"? Men god om man "förlåter sina fiender".


 Vilket är egentligen bäst:


 att göra mot andra som man själv vill bli behandlad.


 eller


 att göra mot andra som de vill bli behandlade


 Hur kan man fördöma en våldsverkare, men samtidigt hoppas att denna blir behandlad ÄN värre?

 Är det OK att avrätta en mördare?


 Fråga inte mig, jag bara funderar...

 
 
modernaturm

modernaturm

13 januari 2012 19:03

Att ta någons / någras liv är väl en ond handling. Vare sig det är dömda brottslingar eller ett lands fiender eller grannar eller vad det är för några.
Om man dödar i Guds namn är det också ett brott för jag tror inte Gud vill det. Han vill vi skall älska våra medmänniskor.

http://modernatur.bloggagratis.se

 
inge

inge

14 januari 2012 01:27

Tycker personligen att orden "ond/god" är två överextrema begrepp, tycker det hela är mera komplicerat än så då jag anser att orden "ond/god" är två begrepp som är skapta för att skilja två olika handlingar åt och dessa båda handlingar anser jag logiskt gå hand i hand.
Religionen skiljer även dessa begrepp åt det mera extrema hållet då Djävulen står för det "onda" och Gud står för det goda.

Om man vill göra en "GOD" handling för en person så kan man inte vetta hur den handlingen påverkar omgivningen ?? som ex om man vill köpa en present till en god vän genom omtanke och omsorg så vet man kanske inte vem som tillverkat själva presenten ?? kanske barn/vuxna ifrån fattiga länder ??, då har man ju samtidigt uppmuntrat en "OND" industri !! eller du köper någon produkt och pengarna som dom tjänar kanske finansieras till något olaglig verksamhet ??

Man kan fördjupa sig i ämnet i timmar och finna det kanske mera komplicerat än när man började.http://htpp://inge.bloggagratis.se

 
inge

inge

14 januari 2012 01:48

Glömde skriva :
När det gäller just "onda" människor våldsverkare, mördare så är dom inte onda även om människor gärna vill att det skall vara det utan det handlar om att dom någonstans gick över den där "gränsen" antingen genom en psykisk störning eller någon sorts sjuklig svartsjuka eller avundsjuka eller grupptryck osv... !!

Ingen föds ond inte ens Hitler födes "ond" utan han påverkades utav sin hemmiljö och uppväxt samt de val han valde att göra som lede honom till den hemska verklighetsuppfattning som han blint trodde på!!

http://htpp//inge.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Krister - 5 januari 2018 17:12

                       Men även utanför centrala delarna...             ...

Av Krister - 11 februari 2017 13:45

   Har man tillbringat tiden mellan 17.45 och 23.50 på akuten/röntgen -- 6 timmar 'är det ju inte så farligt att vänta ytterligare bara 2 timmar. Får man kanske acceptera att Skånetrafiken har trafiksvårigheter även med taxi/färdtjänst en dag/natt ...

Av Krister - 11 februari 2017 10:30

   Onsdag  Efter arbetet. Nästan hemma från hundrundan. Kanske 500 meter kvar. Hälsade på man som i traktor plogade vägen Halt. PANG AJ AJ AJ Kom upp -- TROR jag. Vill jag minnas i alla fall. Nästa minne: på magen vid liten buske i ...

Av Krister - 4 februari 2017 19:11

        Potatis skalas, kokas och pressas                                Bacon, fläsk, och för bättre(?!!) smak Isterband tärnas I detta fall valdes fläskkarré istället för fläsk            Samt stekes tillsa...

Av Krister - 26 december 2016 09:33


   Tiden går. Den kattunge som hämtades 12 veckor gammal i augusti, växer så det knakar och fyller idag 7 månader.     I stort sett accepterad av alla. Även om Nilsson -- egentligen Pollux -- snart 10 år, ibland har åsikter om honom     ...

Min kamera

    

Presentation

Väder

Väder Åhus

Klocka

Fråga mig

4 besvarade frågor

Gammelsmurfens gästbok

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6 7 8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19 20 21 22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Bild


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se