Gammelsmurfen i Nyehusen

Direktlänk till inlägg 23 maj 2012

Barn och religion/Kristendom bl.a

Av Krister - 23 maj 2012 20:54


 Man skall inte -- har jag hört -- utsätta de små barnen för den hemska Kristendomen. Man skall vänta till de blir så gamla att de själva kan avgöra om de vill utsätta sig eller inte.

 Om man nu inte visar dom som små, vet jag inte riktigt hur de skall komma i kontakt som äldre. Menar: om ingen visar dom var och hur, hur skall intresse eventuellt väckas när de blir tillräckligt gamla att själva förstå och avgöra.


 Jag inser att kristendomen ÄR en hemsk rörelse. Räcker ju att läsa vad den där Jesus sa för att man skall bli mörkrädd och verkligen vilja att ens små oskyldiga barn skall hållas låängt borta. Räcker ju att läsa de hemska liknelserna.


 Jesus avstyr stening av en "syndande kvinna" genom att be den som var helt oskyldig att kasta den första. Ingen kastade. Här ser vi det hemska i att förlåta. Att inte döma


 Eller om den man som tog hand om en slagen man som låg vid vägkanten. Inte kan väl en normal människa vilja göra detta. Nej låt de skadade ligga kvar.


 Eller hur några få fiskar och lite bröd räckte till många tusen. Inte bra att lära någon att dela med sig


 Visst är det väl fel att som Jesus påstå att man skall se till att fattiga och hungriga får mat och kläder. "Allt vad ni har gjort en av dessa mina minsta..."


 Förstår att man som förälder riktigt ryser när man ser dessa exempel på konstigt beteende.,


 För visst är det väl betydligt mer ansvarsfullt att lära sitt lilla barn att prata som en riktig människa. Att i var och varannan mening använda svordomar. Eller att skrika könsord efter varandra.

 Eller att i tidig ålder lära barnen att godis, läsk och saft är mycket viktigare än riktig mat. DET är ju inget man behöver vänta med till barnet själv frågar efter det, utan det är det helt OK att börja med. Om detta innebär att barnet inte orkar maten är det ju smällar man får ta.


 Visst skall väl ens barn också lära sig att vid varje besök i en affär är det en självklarhet att den lilla skall ha något själv. Leksak eller kanske tom godis


 Inte behöver man väl heller tänka på vad man säger om någon förälder till en kompis som ens barn har. Barn måste ju tidigt lära sig att säga "sanningar" om andra människor.


Tex. mm

 
ANNONS
 
modernaturm

modernaturm

24 maj 2012 17:31

SÅÅÅÅÅÅÅÅ bra skrivit.
Hur kan barnen välja när dom inte fått lära sig det sedan dom var unga och på ett naturligt sätt kommit in i det?
Har man bara svärande och supande kompisar omkring sig och folk som talar föraktfullt om kristna så blir man sådan själv. Har du kristna vänner så är risken minimal att du hamnar snett i samhället. Du får redan som liten lära dig vad som är rätt o fel, du får lära dig att jättekul utan alkohol och droger. Att umgås med både killar och tjejer på ett naturligt och sunt sätt. Att lära dig värdesätta en människa utifrån det hon/han är inte efter klädsel eller utséendet. Du kan umgås med både gamla och unga och med människor med olika nationaliteter och finna att dom är jättetrevliga och att man kan ha så roligt och trevligt tillsammans. Så varför man inte skulle kunna låta barnen gå i kyrkans barntimme eller söndagsskolan fattar inte jag.

http://modernatur.bloggagratis.se

 
Monica

Monica

25 maj 2012 19:32

Det handlar väl inte om att kristendomen är en hemsk rörelse, det finns både väldigt fina saker och väldigt fruktansvärda saker i bibeln. Men vad säger att det enda som står mellan ett meningsfullt liv och ett hopp med huvudet först ned i alkohol och droger och oärlighet är kristendomen?
Att världen skulle vara en ond plats och att kristendomen är det enda goda?

Det är väl heller ingen som påstår att svordomar är någonting bra och jag kan inte riktigt se vad det har med saken att göra. För det mesta lär sig barn att svära på dagis och i skolan och det har väl ingenting med religion att göra. Det går inte riktigt heller att jämföra godis och mat och att lära barnen att uppföra sig, med kyrkans barntimme. Visst, du tänker att det också kränker deras fria vilja, men det är ändå en stor skillnad. Om barnen inte äter ordentligt blir dem hungriga, därför måste dem äta ordentligt. Om barnen inte får lära sig att uppföra sig så blir de ohanterliga. Om dem inte går i söndagsskolan så händer ingenting.
Sedan så är det ganska konstigt att tro att barn som inte kommer i kontakt med religion aldrig kommer att bli religiösa som vuxna. De flesta kommer under sin uppväxt in i perioder av sökande, då de börjar undra vad allting går ut på och vad meningen med livet är. Det är DÅ man kan börja prata om sådana saker. Om det händer när hunden dör när de är sju eller när de börjar läsa religion i skolan, det får man ju se då.

Många kristna verkar tro att innan kristendomen uppstod så bestod världen av ondska och barbarism och att det inte fanns någon omtanke, förlåtelse eller förståelse för de svaga. Men detta har predikats av många. Kan nämna Cicero (106- 43 fvt) och Seneca (4- 65 vt) och dem vet vi ju dessutom att dem har funnits. Mycket av det Jesus ska ha sagt och gjort finns det liknande saker att läsa om i äldre judisk religiös litteratur och olika österländska läror.

http://katt-drottningen.bloggplatsen.se

 
inge

inge

28 maj 2012 17:17

Efter att ha läst din och mammas kommentarer både här och på min blogg så får jag intrycket att ni visst anser att kristendomen är det ända goda i en så hemsk och mörk värld. Jag själv håller inte med om att världen är så full utav droger och hemskheter och att föräldrar som inte är kristna låter barnen svära och bete sig hur som helst. Mitt svar till både mamma och dig är att alla människor gör sitt bästa utifrån sina förutsättningar. Sedan vet ju vi alla om att det finns ett och annat rötägg i världen och att det inte är solskenshistorier som får ta plats i media eller vid fikabordet, men jag tror ändå att rötäggen är en ytterst liten del. Sedan kan jag inte förstå hur ni tänker med att barn som inte kommer i kontakt med kristendomen som små ALDRIG själva kommer att intressera sig eller ta kontakt med religion ?

Som jag själv minns det så hade jag många tankar och funderingar kring andlighet och religion under min tonårstid. Så som jag förstått saken så är det en naturlig del under uppväxten att varje individ börjar intressera sig över livets stora frågor. Sedan är det ju inte heller så att kristendomen passar alla och vissa personer är helt enkelt inte religiöst lagda och då spelar det hur som helst ingen roll hur många timmar dom spenderade i söndagsskolan, utan snarare tvärtom ;)
Hur som helst så tillåter inte dom flesta föräldrar sina barn svära utan det lär dom sig i förskolan eller bland kompisar och det kan nog vara lika svårt för en kristen familj att undvika, hur mycket man än säger åt dom. Man får ju nästan det intrycket att ni verkar tro att alla agnostiker och ateister låter sina barn svära dricka och bete sig allmänt hemska (och att det aldrig händer med barn från kristna familjer)

http://inge.bloggplatsen.se

 
Tolmia

Tolmia

31 maj 2012 10:48

Jag är kristen förälder.
Men jag håller bara delvis med här.

Jag förstod att första delen av inlägget var ironiskt.
Men det låter lite som att bara man blir kristen så blir allt frid och fröjd och barnen slutar svära och blir plötsligt välartade och lätta att ha med i affärer.
Det kan jag dementera att så är det verkligen inte.

Jag som har barn med funktionshinder och även själv har det vet att det är svårt att uppfostra barn.
Till och med fast man är kristen.

När man ser en situation med barn som skriker i affären så tänk inte att de där föräldrarna är sämre än andra föräldrar.
Det som ser ut som att barnet är ouppfostrat kan vara något helt annat.

Det kan finnas dolda funktionshinder.
Det barn som verkar ha fått för lite uppfostran kan vara det barn som föräldrarna jobbar mest med.
De kanske jobbar dygnets alla vakna timmar med att lära sitt barn det som andra barn kan lära av sig själva.
Att då tänka att bara den familjen blir kristen kommer alla problem att lösas stämmer inte.
Visst är tron en trygghet och en hjälp för en trött förälder som kämpar.
Men Gud och Jesus får aldrig bli ett slagträ eller ett hot att användas mot barn för att få dem att sluta svära och börja "lyda".

Att lära ut vad som står i bibeln till barn är verkligen inte lätt.
Men det är värt det om man gör det på ett rätt sätt.
Annars är risken att det får motsatt effekt.

Jesus är väl den lättare biten om man säger så.
Att man ska dela med sig, hjälpa andra osv.
Det går att översätta till barnens värld om man gör det rätt.
Jesus står för så mycket bra och är en vän som aldrig sviker.
Han och Gud är ett som det står i bibeln.

Värre är det med en del personer i gamla testamentet.
Till exempel David som hade ihjäl den långe mannen med en sten.
Är det rätt att döda nån bara för att den är lång och gapar och skriker???
Det tål att tänka på.

I vissa fall ska man nog låta bli att blanda in tron.
Det kan bli en genväg som är livsfarlig.
Att lägga ord i Jesu mun som han aldrig sagt.
Att försöka skrämmas med Gud och Jesus.
För att få som man vill som förälder.
Att skrämma barn att svordomar är farliga
Det är inte rätt.
Det finns värre saker än svärord...

Nej man får tänka sig för som kristen förälder.
Det var lite av mina tankar.
Hoppas du förstod hur jag menar.

http://tolmias.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Krister - 5 januari 2018 17:12

                       Men även utanför centrala delarna...             ...

Av Krister - 11 februari 2017 13:45

   Har man tillbringat tiden mellan 17.45 och 23.50 på akuten/röntgen -- 6 timmar 'är det ju inte så farligt att vänta ytterligare bara 2 timmar. Får man kanske acceptera att Skånetrafiken har trafiksvårigheter även med taxi/färdtjänst en dag/natt ...

Av Krister - 11 februari 2017 10:30

   Onsdag  Efter arbetet. Nästan hemma från hundrundan. Kanske 500 meter kvar. Hälsade på man som i traktor plogade vägen Halt. PANG AJ AJ AJ Kom upp -- TROR jag. Vill jag minnas i alla fall. Nästa minne: på magen vid liten buske i ...

Av Krister - 4 februari 2017 19:11

        Potatis skalas, kokas och pressas                                Bacon, fläsk, och för bättre(?!!) smak Isterband tärnas I detta fall valdes fläskkarré istället för fläsk            Samt stekes tillsa...

Av Krister - 26 december 2016 09:33


   Tiden går. Den kattunge som hämtades 12 veckor gammal i augusti, växer så det knakar och fyller idag 7 månader.     I stort sett accepterad av alla. Även om Nilsson -- egentligen Pollux -- snart 10 år, ibland har åsikter om honom     ...

Min kamera

    

Presentation

Väder

Väder Åhus

Klocka

Fråga mig

4 besvarade frågor

Gammelsmurfens gästbok

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gammelsmurfen i Nyehusen med Blogkeen
Följ Gammelsmurfen i Nyehusen med Bloglovin'

Bild


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se