Gammelsmurfen i Nyehusen

Alla inlägg under maj 2009

Av Krister - 6 maj 2009 21:19

 Efter att ha sett Uppdrag Granskning-- och tidigare även praktiserat på ett äldreboende kan man konstatera att det är ett h... ett stort problem att bli gammal.

 Inte bara det att man orkar mindre, blir skröplig, och i värsta fall dement, man räknas som en 2a klassens medborgare. Utevistelse är bara inte att tänka på. Att någon sätter sig ner och pratar, finns inte i verkligheten. I bästa fall föses man ihop med en grupp andra äldre och får sjunga lite allsång, eller lyssna på tidningsläsning.

 Men det viktigaste, att få komma ut, hinns inte med. "Att få känna pulsen" som en man uttryckte det i TVprogrammet. Att få känna vinden mot sin kind, att få höra fågelsången, att få känna alla dofter...


 Ändå kan man ju ganska enkelt lösa detta problem. Åtminstone delvis  Tämligen billigt dessutom.  Jag är ganska säker på att det finns ett antal människor därute, som får Akassa, eller är inne i nästa steg (som jag), som skulle kunna tänka sig att göra just detta. Prata med, och gå ut med, gamla och handkappade.  Man skulle ju kunna lösa det genom tvång, men DET tror jag inte på. Känner man inte för uppgiften blir den dåligt genomförd!!

 För nog måste det väl kännas bättre att GÖRA något, än att bara kassera in sin Akassa. Då göra något vettigt. Hjälpa en medmänniska. En medvandrare som inte har samma möjligheter som en själv.ANNONS
Av Krister - 5 maj 2009 13:22

 100% kvinnor och inget skitsnack. Kan det verkligen vara möjligt... Man hör ju så mycket om hur det är på kvinnodominerade arbetsplatser.Helt fel där jag är i alla fall!

 Inga knivar i ryggen, inga som pratar nedsättande om inte närvarande, ingen som mobbar eller retar sig på en kollega. Snarare raka motsatsen :-)

 För jag inbillar mig inte att jag har påverkat åt det hållet!! 


 Ett boende. Utlämnade människor. Helt beroende av att de som är där ser längre än utsidan, och som därmed drar slutsatser av en förväntad insida. Människor som känner för dem de jobbar FÖR. 


 Det skrivs så mycket om vanvård av personer beroende av andra. Handikappade och gamla som far illa av dålig behandling. Tror inte heller där att min närvaro påverkar. Ett invant beteende vore svårt att avbryta pga närvarande elever/praktikanter. (Man har ju från andra håll hört om nyanställda som märkt dålig vård, så inte ens då föreställer sig de "gamla" anställda)

 Jag märker en kärlek mot dem som bor och är beroende av hjälpen.

Samtidigt är det ju så att kan man inte prata så är det svårare att få fram sitt budskap. Tala om vad som VERKLIGEN tynger, och som man behöver hjälp med. Just nu i den akuta verkligheten.

 Skulle lätt kunna gå slentrian i att hjälpa till i sådana lägen. Men noterar att det FINNS personlig frihet trots allt.


 Personalen har ett schema som innebär dag, em/kväll och vissa nätter. Har hört om andra platser där personalen sjukskriver sig vid nattarbete. Kan jag inte riktigt förstå eftersom det ju innebär delvis andra uppgifter. Protester mot ersättningen nattetid? Vet ej.


 På ETT sätt hade det varit intressant om jag kunnat komma tillbaka till hösten. Nytt schema. NÅGOT färre fasta turer och mer "flyt" (man måste hitta tillfällen utanför schemalagd arbetstid för att komma upp i de tid som står på anställningspapperet) Jourtiden blir ändrad så att man får halva lönen trots att man arbetar. Olika lön för den som har jour och den som är där på "riktig" arbetstid.  Men inte ens detta tror jag kommer att orsaka sprickor mellan dem som arbetar där, eftersom i princip alla kommer att märka av detta det nya.


 Därför känns det illa att behöva konstatera att ekonomin lägger sig som en tung filt över framtiden. Känns inte bra att behöva spara på dem som behöver mest hjälp! På något sätt MÅSTE det ju märkas att man drar ner på de ekonomiska resurserna...


 2 veckor -- knappt -- kvar av praktiktiden. Känns trist att byta detta mot skolbänken. Jag tror nog att jag skulle kunna trivas här år efter år. Institution, men ändå en viss frihet jämfört med tex vårdhem och pensionärsboende.

 Visst kostar det en del extra, men måste det inte få göra det. Det gäller ju trots allt människor 

ANNONS
Av Krister - 4 maj 2009 21:01

 En sång som är alldeles för sann...

Av Krister - 2 maj 2009 20:46

  Följetongen om hur kommunen skall spara fortsätter...

Man skall spara på de svaga i samhället. Bl.a Givetvis är detta väl det som är intressant att skriva om, för förvisso sparas även på andra områden.

 Men trots det så undrar man givetvis..


 Det skall sparas på korttidsboende och särskilda boenden. Kanske, bör tilläggas. Samt inom hemtjänsten och gratis buss för vissa äldre.


 Man undrar lite stilla vad som då händer med dem som bor på särskilda boenden. Misstänker att detta betyder tex utvecklingsstörda. Boenden som har personal som i många fall känt personerna ett antal år. Därmed vet något så när hur de tänker, men framför allt hur de fungerar. Var tänker man placera dessa människor? Långvården? (Finns den fortfarande...)  Eller heter det sjukhem, vårdhem. Blir det billigare? Bättre? Knappast.


 Man vill dra in korttidsboende. Innebär det att "avlastningen" kommer att försvinna? Eller på vilket sätt kommer de som behöver "avlastning" att få hjälp i framtiden?


  Man vill ta bort gratis bussresor för dem som har färdtjänst . Men DET blir ju knappast en besparing. Färdtjänsten kostar många skattekronor och fungerar dessutom i många fall uselt!! Att ersätta gratis buss med detta vore nog inte så klokt!


 Matdistributionen skalls ses över. Först och främst skall möjligheterna att "själv tillaga" kontrolleras. Innebär det att hemtjänsten skall koka potatis på ett antal platser varje dag då eller...


 Det är lika bra att införa obligatorisk ultraljud för ALLA kvinnor och där man inte kan garantera friska barn tvinga till abort. Samt införa en lag som förbjuder gamla människor som behöver hjälp, att få leva. Vi hade ju ättestupan förr, kanske dax att återinföra denna.


 Kan man bli annat är trött....


 Men jag förstår att ansvariga politiker kommer att föregå med gott exempel och se till att kostnaden för DOM minskar. Alla politiker kommer givetvis att få sin lön sänkt med 20%  -- de med Akassa skall ju klara sig på 80% av sin lön, då bör väl beslutsfattande politiker göra detsamma.

 Jag förstår att de som har gratis sjukvård, gratis tågresor, gratis flyg fom NU kommer att bli av med dessa förmåner.


 Först DÅ kommer jag att ha respekt över de som bestämmer över oss!!

Av Krister - 2 maj 2009 07:29

 Nu skall jag strax iväg för att jobba -- eller snarare då praktisera, vara elev,-- 2 x 12 timmar. Intressant variant som jag aldrig provat tidigare faktiskt..  Hemma igen vid ca 20.30 alltså


 Innan dess åt jag frukost och ögnade igenom morgontidningen. Såg då att ytterligare ett sätt för kommunen diskuteras. Man skall K A N S K E stänga en del "särskilda boenden". Alltså låta vissa handikapade bo på andra sätt. Hur står inte, men blir det kanske vårdhem istället. Det visar sig (förhoppningsvis inte...) i framtiden.

Av Krister - 1 maj 2009 21:28

  Under några år har man kunnat njuta av detta, och vi har kunnat se en eller samtidigt två av dessa flygande maskiner komma över vårt hus. I början undrade man ju vad det var för ett buller som hördes, men jag har ju lärt mig vad som är att vänta.   

 I ögonblick som dessa önskar man att man hade en bättre kamera...


 På ett sätt ser det ju härligt ut, men för en man med svindel är det tveksamt om det vore genomförbart

Av Krister - 1 maj 2009 18:19

 Det ÄR  allvarliga tider i kommunerna nu.

 I min kommun är det i princip anställningsstopp på vårdsidan. Man kommer att lågprioritera de med timanställning eftersom de kostar för mycket(?) Anställda med en viss anställnings% har på schemat mindre tid och resten i "flyt". Denna flyttid skall då arbetas in på annat sätt. Tex vid sjukdomar och semestrar. Men om 9 personer "slåss" om samma ledighet för att få sina timmar blir det ju knepigt. Speciellt som man samtidigt har att slåss med andra arbetsplatser inom kommunen.

 Så lyckas man inte fylla ut tiden på sin egen arbetsplats måste man söka vidare. Så det kan bli annan arbetsplats som tex ledsagare.


 Man kan som tidigare skrivit även tjäna in pengar genom att betala halv timpenning. Är man nattvakt är man på sin arbetsplats 12 timmar men får bara betalt för 6. På morgonen arbetar man som nattvakt, men har jourtid. Det betyder att vaken nattvakt och nyss kommen dagspersonal tjänar olika mycket för samma arbete. När de hjälps åt sida vid sida.


 Jag är glad att JAG inte är teamchef eller verksamhetsansvarig.


 EN liten undran har man ju dock. Sparas det även in på toppchefer och politiker i kommunen och förvaltningen...


 Men man sparar faktiskt även på tjänstemannasidan. Man tar gamla utskrifter, sätter ihop till stora block, delar i 4 delar och skriver på baksidan. Återanvänds alltså som skrivblock.  Men anledningen till att man KAN göra så 'är att av alla de papper som skrivs ut, ligger stora högar kvar vid skrivaren, för att de aldrig hämtas.

 Så tänk vad man sparar på tjänstemannasidan... 

Av Krister - 1 maj 2009 16:54

 Demonstrationsdagen. Kända sossepolitiker, LO, vänsterpartist och tom kristdemokrater talar till folket..

 Personligen förstår jag inte riktigt varför KD demonstrerar. Ett sätt att mellan valen visa upp sig kanske... Av tre demonstrationer i Upsala var KDs det största.


  Ohly skällde på sin samarbetspartner (s), men det brukar han ju göra. Trots det vill han bilda regering tillsammas med henne..  Säger att nuvarande regering inte är bra på att skapa arbeten. Är tyvärr inte helt säker på att en röd regering skulle bli bättre. RIKTIGA arbeten alltså....


 Mona fick Toblerone kastade efter sig "Det var en ungmoderat". Ointressant vem, tycker att det är en aning uttjatat nu. Men om DET är allt som man har emot Sahlin så är det konstigt att hon hela tiden tappar i förtroende.

 Hon lovade att återge pensionärer sina förlorade pengar. Men jag har för mig att det var hennes eget parti som började ta dessa pengar....


 Lundby-Wedin tyckte att det inte är så lätt att ha politiska eller fackliga uppdrag. Trots det så har hon enligt uppgift bara slutat i 3 styrelser. Av ett 20tal.  Så det är tydligen inte så lätt att låta bli heller.  Hon tycker också att det är fel att de rika tjänar mycket på de fattigas bekostnad. Jag antar att det betyder att hennes styrelseuppdrag är utan ersättning. Eller hon anser sig så duktig och utan möjlighet att ersättas att hon får ta den höga(?) ersättningen trots de moraliska problem de ger henne...


 Samtidigt presenterades nya opinionssiffror. Tappet för den röda sidan tycks (tillfälligt?) stoppat. En LITEN uppgång är noterad. Skall bli intressant att se om det är tillfälligt eller en ny uppåtgående trend


 

 

Min kamera

    

Presentation

Väder

Väder Åhus

Klocka

Fråga mig

4 besvarade frågor

Gammelsmurfens gästbok

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5 6 7
8
9 10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25 26 27 28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gammelsmurfen i Nyehusen med Blogkeen
Följ Gammelsmurfen i Nyehusen med Bloglovin'

Bild


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se